Костел св.Вафоломія (Дрогобич)

Іванов-Ахметов Володимир
цинкографія, Київ
Костел святого Варфоломія - римо-католицький костел у Дрогобичі. Дата заснування відноситься до 1392 року. Роботи по оформленню завершились в пер. пол. XV ст.


За місцевою традицією костел збудований на місці давнього замку. Його будівництво розпочалося в 1392 р., а закінчилося на початку ХV ст. У кінці цього ж століття костел горів, після чого був відновлений. У 1548 р. його оточено валом, ровом і парканом, збудовано кілька дерев'яних башт і одну муровану. Під час повстання Хмельницького святиню зруйновано, а в 1681 р. - відбудовано. Ремонтувався костел у 1754 р., натомість ґрунтовну реставрацію проведено в кінці ХVІІІ ст. У 1780 р. за малюнками видатних художників Я. Матейки, С. Виспянського, Ю. Мегоффера були виконані вітражі. У 1800 р. на місці північних дверей побудовано каплицю. Реставраційно-оновлювальні роботи продовжувались наприкінці ХІХ - на початку ХХ ст. З 1902 до 1910 рр. з пресвітерію зняли високий готичний аттик і накрили його пониженим дахом, що існує донині. 

Костел мурований з червоної цегли, не тинькований, тринавовий, загального типу, з видовженим гранчастим пресвітерієм. За планом дуже наближається до кафедрального костелу у Львові без пізніших прибудов. 

Споруда відноситься до рідкісних пам'яток готичного стилю. 

Джерела:________________________

Дописати коментар

0 Коментарі