Топка (солі)

герб Дрогобича
Топка (або товпка) – конусоподібна форма вивареної солі, яку насипали у форми-відерка та запікали в печі. Сіль, зокрема у формі топки у Дрогобичі виготовляли майже до Першої світової війни. Одна з версій походження слова, це від того, що під час засипання у форми, сіль "утрамбовували", тобто - топтали/товкли. Дослідник минувшини Дрогобича Ярослав Ісаєвич пише, що назва “головажня”, яка трапляється і в “Руській правді”, вживалася ще в ХVІ ст., а пізніше була замінена назвою “топка” і означала конічну грудку солі. 
Якщо вірити «міфу» дрогобицького краєзнавця М.Мсцівуєвського, то нібито ще в XIV ст. польський король Казимир надав місту герб «орла з топками». 
герб міста ДОЛИНИ 

Символ міста________________
Топка є символом не тільки Дрогобича - 9 топок на гербі (9 topek solnych), а й Долини (5 топок). Рівноцінним символом є й бочки солі в тій же кількості - 9 (на гербі 1762р.). Кількість - 9 трактується за декількома версіями, як кількість частин міста (8 передмість та одне середмістя), або ж - кількість соляних джерел (колодязів).

Цікавий фактом є те, що на гербі Дрогобицького р-ну знаходяться символи не соляних топок, які їх нагадують, а 6 срібних курганів. 


Дописати коментар

0 Коментарі