Бак Емерик

Емерик Бак різьбяр, поручник австрійської армії, творець найвідомішого символу міста, який на сьогодні безслідно втрачений - пам’ятник «Лицар в збруї». Цей символ благодійництва був відкритий на площі Ринок 14 травня 1916 року. На його
відкриття завітав і німецький генеральний консул Гайнце. І загалом, представники всіх націй, що заселяли Дрогобич, складали пожертви на його будівництво у фонд інвалідів і сиріт Дрогобиччини. А це сума в півмільйона крон.

Цікаве: Сучасне потрактування лицаря доволі неоднозначне, але він із своїми атрибутами – мечем і щитом, символізує обороноздатність, і, головне, незалежність. На чому завжди важливо наголошувати разом із його благодійною символікою, а не засвідчувати лишень символ вигнання російських військ. Важливий символ людської доброти, а не людського вбивства. Не забуваймо, війна несла втрати кожній стороні! Попри все, лицар був знищений поляками в кінці існування Австро-Угорщини в 1918 році. За наступного періоду австро-угорська спадщина стала нівелюватися від нових політичних умов Польської держави. 

Дописати коментар

0 Коментарі