Дрогопедія (Drogopedia)

Дрогопедія (Дро-Е) - перша електронна і єдина online-енциклопедія Дрогобича (Дрогобиччини). На локальному рівні є альтернативою "Вікіпедії".

Творцем й ініціатором проекту є один із авторів "Вікіпедії" - Олег Стецюк.
Створена і запущена в липні 2012 року.

Планується розгалужена структура "Дро-Е", яка знаходяться на стадії розробки і заповнення. Це матеріали іноземною мовою. І каталогізація наявних матеріалів за національним показником: українська Дрогопедія, польська Дрогопедія, німецька Дрогопедія і єврейський розділ Дрогопедії.

Дрогопедія, на відміну від "Вікіпедії" з розділом "Дрогобич", має більшу кількість довідкових матеріалів із майже щоденним оновленням інформації: включаючи історичні факти, сучасні неологізми Дрогобича та Дрогобицького краю, короткі біографії її мешканців із різних сфер діяльності, про події, періодику, книги.

Принципи Дрогопедії________________
Головне правило "Дрогопедії" - "Знайди або покажи шлях до знайденого",
шукай ще не каталогізовану інформацію. 
 Інформація, яка ще не має формату довідки чи не є описана у "Вікіпедії" чи в інших подібних електронних ресурсах, є основою для написання в "Дрогопедії". 
Не повторюйся. Якщо інша енциклопедія вже здійснила каталогізацію якогось слова/факту/події, то це не є доцільним, щоб повторюватися. На такі ресурси йде лише гіперпосилання (Однак, при віднайдені унікального факту, можливий перегляд цього принципу).
У зв'язку з цим, в електронному ресурсі Ви не знайдете біографії Франка чи Бруно Шульца, або ж найвидатнішого дрогобичанина - Юрія Дрогобича. 
"Геть суб'єктивізм". Дрогопедію пишуть люди, які можуть вплинути на сприйняття оформленої довідки, тому власна експресія намагається бути подоланою. 
"Знайди джерело, або стань ним". Енциклопедія собі за правило поставила здійснювати посилання на джерела (друковані, електронні), які є показником, що факти створенні не на "порожньому місці". Винятком становлять ті факти, якими автори стали очевидцями, чи безпосередньо стали їніми творцями. Тому людина (автор) є також джерелом інформації. Така людина записується, як джерело і є відповідальна за свої слова.
Правило двох "А". Енциклопедія є аполітичним і арелігійним ресурсом, без агітації та прямого заклику, не може бути знаряддям пропаганди.
100%. Енциклопедія не може дати гарантію на 100% правдивості наявних фактів, які мають джерела. Адже інформаційні дописи оформленні з декількох джерел, які, не виключно, можуть мати й мінімальну похибку. Ми, робимо все можливе, щоб Вам факти відповідали правдивості.   


  

Дописати коментар

0 Коментарі