Корзо (вулиця Дрогобича)

Корзо (від іт. corso - широка вулиця проспект) - так називали теперішню вулицю Шевченка (колишню Міцкевича), що була з однією із центральних вулиць Дрогобича у стилі сецесії. Була улюбленим місцем прогулянок місцевих жителів, студентів. Вулиця свій архітектурний характер набула в останній чверті ХІХ- пер. пол. ХХ ст. і є яскравим прикладом забудови міського простору виключно маленькими палациками та віллами. 



Офіційні і неофційні назви_______________

  • вул.Міцкевича
  • вул.Шевченка
  • вул. Панська
  • "вулиця вілл"
  • частина вул.Самбірської
  • частина вулиці за будинком Раймонда Яроша називається "голландка" (колишнє місце зібрання неформалів). 

 Що було і є?______________________

Фасад садиби Польсько-Української Християнської Спілки Міщан з нагоди дня Незалежності (тепер це частина приміщення школи №15)/Dekoracja siedziby Chrześcijańskiego Związku Mieszczan Polsko-Ukraiński z okazji święta narodowego.
11 листопада 1933
 























 На вулиці  розміщенні безліч вілл у стилі віденської сецесії. Більшість з них належала промисловцям, лікарям, багатим євреям, які частково і створили це багатство. Вулиця Шевченка (ще одна назва Панська) була місцем, де селилися багатії, впливові люди Дрогобицького краю. Серед них і власник Трускавця, а також мер (президент) Дрогобича Раймонд Ярош.

  • Його двох-поверхова вілла збереглася і до сьогодні навпроти філологічного факультету ДДПУ де-юре виконує роль ректорату Дрогобицького університету, а також є місцем творчих імпрез, зустрічей.
  • Також на корзо розміщувався Дім старців із синагогою в центральній частині (тепер приміщення Центральної бібліотеки Чорновола), 
  • також тут існувала одна з найвідоміших кав'ярень міста "Ресторан Шольца", яка знаходилася у приміщенні теперішнього маг. "Ромашка".
  • Однією з найгарніших будов вулиці експертамита туристами вважається вілла "Б'янка", яка своєю орнаментикою та оформленням нагадує Зимовий Палац у Санкт-Петербурзі.
  • Красивим об'єктом і найвищою будівлею корзо була будівля філії Австро-Угорського банку (що є одним із архітектурних символів Дрогобича на поштівках).
  • Розташовувалася величезна будівля Будинку польських соколят (Gmach Sokoła), а поруч відділення Польської наукової книгарні.
  • В приміщенні 15 школи (перший будинок від філармонії) знаходився "Клуб адвокатів";
  • поруч в сусідньому будинку, що є теж частиною школи №15, знаходилася Польсько-Українська Христинська Спілка Міщан;
  • також неподалік Державна жіноча гімназія ім. Королеви Ядвіґи.
  •  вілла дрогобицького нафтового мільйонера Гартенберга.
  • Zakład optyczny (власник (?) Wolf Oberländer) – оптика, у 1930 перенесений із площі Ринку на вул. Міцкевича (дім p. Dra Zeimra), заявлені послуги: «Wykonują okulary wedle recept lekrskich, jakoteż wszelkie naprawy w zakres ten wchodzące po cenach przystępnych».   
  • Salon Fryzjerski «Renesans» (S.Kupferberg) дамський салон, 5 вересня 1930 р. перенесений до будинку д-ра Кузьова (dr. Kuziowa) на вул. Міцевича. (на цій вулиці провадили індивідуальні прийоми)
  • Szkoła Handlowa (ul.Maickiewicza, 30) - в 1930/31 тут проводилися нафтово-торгівельні курси для дорослих (Specjalny Kurs naftowo-handlowy) про нафтодобування та по нафтовій промисловості, із такими предметами: технологія, тарифознавство, організація копальні та рафінерії, нафтова політика, бухгалтерський облік (Księgowość) і нафтова кореспонденція, одна зі світових мов.   Умовою прийняття були: закінчення 6 кл. гімназії, 3 кл. торгівельної школи чи торгівельних курсів.
Фрагмент походу членів Польсько-Української Християнської спілки міщан  вул. Т.Шевченка)/Fragment pochodu członków Chrześcijańskiego Związku Mieszczan Polsko-Ukraińskiego ulicami miasta.
11 листопада 1933

Попри пам'ятник Міцкевичу тут знаходять ще два: афганцям та погруддя В. Чорновола перед однойменною бібліотекою. Знаходиться також будівля редакції "Галицька Зоря" (газети, що видається з 1939 року понині і є єдиним найдовшим у часі періодичним виданням міста).

До сьогодні корзо є тим самим місцем відпочинку та прогулянок, як і сто років тому. Але найбільше, зокрема, студентів та туристів. 

Цікаві факти про корзо та вигадки

  • На даній вулиці росте 113  каштанів(станом на 2011 рік)
  • За однією із неперевірених леґенд (що нагадують вигадку-неологізм теперішнього часу) йде розповідь про те, що з одного боку вулиці по тротуарі за традицією завше ходили лише чоловіки, а з іншого лише жінки. Пояснення тут було одне - щоб чоловіки могли вітати жінок знімаючи перед ними капелюхи, а жінки дарувати усмішку з ін. боку тротуару. 
  • Одним із відомих жителів вулиці є єгипетський піаніст Ігнатій Тєгерман
  • Зубчаста табличка про ансамбль "Верховина", яка висить на приміщенні філармонії справа, є переробленою табличкою, яка була встановлена в честь Начальника Польської держави Юзефа Пілсудського.  
  • Перша замощена бруківкою вулиця Дрогобича (1910-1914)
Опис______________________________


Європейський письменник Дöблін подорожуючи зі Львова до Дрогобича і Борислава в 1924 році кількома словами описав Дрогобич (в руїнах) та вулиці Шевченка (Міцкевича) без пам'ятника Міцкевичу:

"Стархітливість стоїть на середині ринкової площі з високою прямокутною вежею з годинником. Тільки вежа, не церква, не будинок додається. Ця нога, що була відірвана від тіла [очевидно розповідь ведеться про період перебудови ратуші, від якої залишилася в кінцевому етапі сама вежа, яка могла і нагадувати ногу]. Тут мало місце бомбардування... Перед громадською будівлею є порожній п'єдестал: тут був Міцкевич, польський національний поет. Зруйнований українцями під час їхнього просування..." [1].




Джерела_____________________________________________
  1. Larry Wolf, The idea of Galicia: history and fantasy in habsburg political culture. - Stenford: Stenford University Press, 2010. - С.388.
  2. GŁOS Drohobycko-Borysławsko-Samborsko-Stryjski. - 1930. - 14 września. - №24. - S.5,8.
  3. GŁOS Drohobycko-Borysławsko-Samborsko-Stryjski . - 1930 r. - 28 czewca. №15. - 10 s. 
Посилання_________________________________
Див. також__________________________________________
 автор "енциклопедичної довідки" ОЛЕГ СТЕЦЮК 


ФОТО-ІСТОРІЯ_________________________________



відділення Австрійського банку, який згодом був відделенням Польського, тепер тут Прокуратура. Будинок не берігся!!!

Будинок соколят та польська книгарня (тепер Центр молоді СДЄ УГКЦ та Дрогобицька прокуратура)

тепер тут не Банк, а ПОДАТКОВА
Жіноча гімназія кор. Ядвіґи

Справа знах.Клуб адвокатів, зліва під навісом "Ресторан Шольца"

Вид на КОРЗО з теперішньої вул. Міцкевича


Ігнатій Тєгерман - відомий житель вулиці, друг родини Єгипетського короля

пам'ятник афганцям

погруддя Міцкевичу
Дім старців, в центральній залі розміщувалася синагога (темпль прогресистів). Будівництво початим вважається у 1888 році, яке зафундувала родина єврейських магнатів - Фаєрштайнів (уточнюється!) Згодом тут розташувалася за часів НАЦИЗМУ КНИГОЗБІРНЯ, яку порядкував БРУНО ШУЛЬЦ
вихід на вулицю