Дрогобицька ковбаса

вересня 07, 2012 Drohobyczer Zeitung 0 Коментарі


«Дрогобицька ковбаса» - бренд популярного м’ясного виробу в Україні, який був створений у Дрогобичі на поч. 60-х рр. ХХ ст.
«Дрогобицька ковбаса» є одним із неофіційних символів та популяризаторів міста Дрогобича. 


Історія створення ковбасного виробу_____
Ковбасний виріб початково був призначений для високопосадовців з Києва, Кремля, для міністерств за часів СРСР. 

Олекса ЗАХАРЯК
 «Батьком» ковбаси є її винахідник – п.Олекса Захаряк і датою створення можна вважати 1960 або 1961 роки. Однак існують суперечки, що рецепт ковбаси  винайшов п. Бориславський. Географія історії ковбаси в Дрогобичі була такою, що її виготовляли спершу в цеху біля Сільзаводу. Також на вул. Горішня Брама існував цех із виготовлення цього продукту, де працював винахідник - п. Захаряк, що й запатентував свій виріб, який, невдовзі, став унікальним продуктом. 

До масової історії виготовлення були причетні: дир. дрогобицького мясного заводу Горбов Семен і начальник ковбасного цеху – п. Распетрихін . Також над створенням працювали ще 8 чоловік, що готовили ковбасу для Москви, Києва та високих чинів у Трускавці. 

Яки ми знаємо, то ще 22 вересня 2009 року на нараді в ратуші Дрогобицький міський голова Микола Гук доручив відповідним службам розпочати роботу зі створення музею ковбаси «Дрогобицька». Музею нема, як і обіцяного повноцінного фестивалю присвяченого  м’ясному делікатесу до Дня міста.     

Рецептура____________________
Вся складність ковбасного виробу була у його виготовленні. Адже важко здійснити і важко підібрати інгредієнти. Адже їх брали із вищого ґатунку свинини. А використовували саме суху свинину, і тільки 3 види свинячого м’яса (з лопатки, з шинки та полядвиці із додаванням цукру, кмину, часнику, майорану), що й породжувало високу якість та смакову довершеність.
Цікаві «ковбасні» факти____________
  •    Для виготовлення 150 кг справжньої Дрогобицької ковбаси необхідно було забити бл.300 свиней.
  • Спеціально для виробництва ковбаси існували на Тернопільщині свинні ферми, які зникли із розпадом СРСР і не змогли забезпечувати підтримання цього повноцінного виробництва.
  • На сьогодні ніхто не виробляє справжньої «Дрогобицької» ковбаси, адже її реальна вартість могла дорівнювати вартості дорогої ікри.
  •  Сучасна технологія порушує рецептуру і до ковбасного виробу додають хімічні складники, а також інші види м’яса. Нагадаємо, що початкова  технологія використовувала виключно свинину. 
Джерела:______________________
  1. Стецюк О. Цукерка з м'яса // сайт "Взуте мистецтво"
Facebook Plugin: Bloggerized by Drohobyczer Zeitung by DZ

0 коментарі: