Дрогобицька ковбаса

Олекса ЗАХАРЯК (1914-1988)
винахідник "Дрогобицької ковбаси", 
уродженець с.Монастир-Лішнянський, 
що на Дрогобиччині. Пізніше мешканець Дрогобича. 
Жив на вул.Ю.Дрогобича.

«Дрогобицька
» ковбаса  бренд популярного м’ясного виробу в Україні, який є одним із неофіційних найбільш впізнаваних символів та популяризаторів міста Дрогобича, що у Львівській області. 

Історія створення ковбасного виробу

У 1956 році була затверджена марка «Дрогобицька», яка пішла у серійне виробництво та стала упізнаваним смаколиком на просторах колишнього СРСР. 

Ковбасний виріб початково був призначений для високопосадовців з Києва, Кремля, для міністерств за часів СРСР.

«Батьком» ковбаси є її винахідник – п.Олекса Захаряк. Однак існують суперечки, що рецепт ковбаси винайшов п. Бориславський та інші. Географія історії ковбаси в Дрогобичі була такою, що її виготовляли, спершу, в цеху біля сільзаводу. Також на вул. Горішня Брама існував цех із виготовлення цього продукту, де працював винахідник  п. Захаряк. 

У 1972 році, як подає краєзнавець Петро Сов'як, для с/г виставки у Дрогобичі Олекса Захаряк виробив 40 ексклюзивних м'ясних виробів й усім дав назви; серед них навіть була ковбаса з додаванням червоного буряка. 

До слова, Захаряк підготував цілий підручник "М'ясні вироби та страви прикарпатського краю", де було майже 300 рецептів. На жаль, рукопис згаданого підручника вважається втраченим. 

До масової історії виготовлення дрогобицької ковбаси були причетні: дир. дрогобицького м’ясного заводу Горбов Семен і начальник ковбасного цеху – п. Распетрихін. Також над створенням працювали ще 8 осіб, що готовили ковбасу для Москви, Києва та високих чинів, котрі приїздили на відпочинок до Трускавця.

Як ми знаємо, то ще 22 вересня 2009 року на нараді в ратуші Дрогобицький міський голова Микола Гук доручив відповідним службам розпочати роботу зі створення музею ковбаси «Дрогобицька». Однак тоді план не втілили в життя. 

Станок для виготовлення ковбаси,
який належав автору дрогобицької ковбаси п.Олексі Захаряку
фото: drohobychanyn.io.ua

Рецептура

Вся складність ковбасного виробу була у його виготовленні. Брали м'ясо із вищого ґатунку свинини (використовували саме суху свинину), і тільки 3 види свинячого м’яса (з лопатки, з шинки та полядвиці із додаванням цукру, кмину, часнику, майорану...), що й породжувало високу якість та смакову довершеність.




Цікаві «ковбасні» факти:
  • Подейкували, що для виготовлення 150 кг справжньої Дрогобицької ковбаси необхідно було віддати на забій бл. 300 свиней. Але даний факт без підтверджень.
  • Спеціально для виробництва ковбаси існували на Тернопільщині свинні ферми, які зникли із розпадом СРСР і не змогли забезпечувати підтримання цього повноцінного виробництва.
  • На деяких підприємствах сучасна технологія порушує рецептуру і до ковбасного виробу додають хімічні складники, а також інші види м’яса. Нагадаємо, що початкова технологія використовувала виключно свинину.
  • У Дрогобичі діє вступна версія музею «Дрогобицька ковбаса», що розмістилася у кафе "Вінзарня" (вул.В.Великого, 5А).
  • Коли у 1967 році Львів відвідав Юрій Гагарін – перша людина, що побувала в космосі, то серед його сувенірів і подарунків було 9 палиць ковбаси - як дар від Дрогобича.
  • У 2019 році була подана заявка (№ m201910523) на реєстрацію торгівельної марки "Дрогобицька ковбаса". 
  • Одна із запропонованих ідей майбутнього пам'ятника "Дрогобицької ковбаси" полягає в тому, щоб зобразити з твору Івана Франка Лиса Микиту, який поцупив ковбасу.  
  • Колись про ковбасу «Дрогобицька» говорили, що «Вона відчиняє двері всіх кабінетів!». 

Джерела та посилання
  1. Сов'як П. "Батько" Дрогобицької ковбаси // Дрогобицька правда
  2. Сов'як П. Батько "Дрогобицької" ковбаси // Галицька Зоря
  3. Сов'як П. Монастир-Лішнянський на Франковій Землі. - Дрогобич: Посвіт, 2017. - 96 с.
  4. Стецюк О. Цукерка з м'яса // сайт "Взуте мистецтво"
  5. https://iprop-ua.com/tm/dnu8gfvx/ 
  6. Войтків Р. «Дрогобицька ковбаса»: від музею до пам’ятника // Дрогобицьке земляцтво 

Дописати коментар

3 Коментарі

  1. Доброго вечора шановні виробники дрогобицьких ковбс та інчого хотів би обматирити вас але незнаю чи з таким вмістом моє повідомлення дойде куди потрібно. Справа в тому що в вашій самій кращій ковбасі я знайшов неочікуваний подарок для своєї жінки на день народженя. Це був самий звичайний політеленовий пакет, дальше крім слів ненормованої лексики небуде... Дякую можливо ви щось виправити м. Калуш 5 січня 2018 ( дата купівлі 4 січня 2018) можливо в вас вистачить совісті попросити вибачення за зіпсоване свято та витрачені великі кошти для звичайного ураїнця " хотів найкраще, а дістав салафан" З новим роком.

    ВідповістиВидалити
  2. Винахідник ковбаси - Солецький Орест Степанович 1919р.н.,з Понерли (Борислав).
    Працював на Бориславському м'ясокомбінаті виробником фаршу в ковбасному цеху. Коли був випившим любив хвалитися. Цим скористався сумнозвісний Олекса і підпоївши п.Ореста починав його вихваляти і вивідувати рецептуру ковбаси під назвою "Краяна". А навідувався цей йолоп до майстра в Борислав,щоб той виніс йому з м'ясокомбінату спеції для ковбаси , бо на м'ясокомбінаті вони були в достатку ,а в шарашкиному типа "цеху" їх і близько не було. А вчився молодий хлопчина Орест в передвоєнні роки(1938-39р.)в Перемишлі на фабриці вендлін у Казімєжа Кравєцкого,де отримав фах майстра ковбасних виробів(челядника).

    ВідповістиВидалити
  3. А яка різниця хто винайщов * довів до смакоти рецуптуру* головне щоб вона залишлалась * ДРОГОБЦЬКА*

    ВідповістиВидалити