Катюша (гора)

"Катюша" (давніше Вигода, тепер "Перехрестя Героїв") - "гора" на виїзді з Дрогобича на трасу Львів-Дрогобич та Стрий-Дрогобич. Названа мешканцями міста та його округи, з огляду на розміщенням на ній після війни - катюші (безствольна система польової реактивної артилерії), яка зі здобуттям Незалежності "випадково зникла". Одна з версій: її "розікрали" на металобрухт. Насправді, Катюша не є горою, а високим пагорбом бл.300 м. 

Знаходиться на території с.Почаєвичі. 

Саме з цього пагорба і відкривається уся панорама міста Дрогобича, яка зачаровує, особливо, у вечірню пору. 


У Дрогобицькій традиції - у травні кожного року на г. Катюша приходять зустрічати своє перше сонце усі дрогобицькі випускники. 

Окрім того, гора Катюша є зображена і в творах сучасних дрогобицьких авторів, які її згадують під різними назвами: Вірчібула ("Пітьма як наслідок"), Трюдо ("Сяяння"): 
  "...Гора Вірчібула була найгарнішою, найвеличнішою і наймістичнішою горою на світі. Усі знали: якщо хочеш знайти відповіді на питання, тобі необхідно саме на вершину. Подейкують, що там живе відлюдник-монах, який може допомогти. Але живим звідти повернувся лише один. І то одразу ж – у психушку. 

  Казав, що там на горі демони і ворота у пекло. Правда, йому ніхто не повірив. Тож всі зникнення пов'язували із жахливим вітром, висотою і страшними смертоносними лавинами...."  (Василь Яворський)

Дописати коментар

0 Коментарі