Альфред Шраєр (біографія)

фото з Polacy na Wschodzie
Альфред Шраєр (Alfred Schreyer/Szrajer) - польський музикант і диригент, останній представник дрогобицького передвоєнного населення міста. Здобув освіту на диригентському факультеті Львівської консерваторії (1963), музично-педагогічнийфакультет Дрогобицького педагогічного інституту (1968).


 Нар. 8 травня 1922 в Дрогобичі (у той час - територія Польської Республіки), у єврейській сім'ї. Раннє дитинство провів у містечку Негловіце поблизу Ясло, де його батько працював на нафтозаводі. Після повернення до Дрогобича восени 1932 року пішов до гімназії ім. Генрика Сенкевича, потім продовжив навчання в гімназії ім. Владислава Ягайла, де його вчителем малювання та праці був Бруно Шульц.  

Після початку радянсько-німецької війни в червні 1941 року працював музикантом в агітаційному квартеті. Під час німецької окупації всі його рідні загинули від рук гітлерівців. Сам він був спрямований на примусові роботи - спочатку в табір в присілку Гирівка під Дрогобичем, потім до Дрогобича. Дивом залишився живий.  

У квітні 1944 року його перевели до концтабору в Плашув, де він провів півроку. Після евакуації Плашув був переведений в Гросс-Розен, потім в Бухенвальд, потім - у табір Тавхен, поблизу Лейпцига, де до квітня 1945 року працював на заводі, що випускає Панцерфауст. Під час «маршу смерті» з табору Тавхен йому дивом вдалося відокремитися від колони в'язнів. Кінець війни Альфред Шраєр зустрів у звільненому радянськими військами Фрайберзі, поблизу Дрездена. Там він пробув до осені 1946 року, знайшов роботу в місцевому універмазі. Потім з радянським ешелоном повернувся до СРСР. Жив спочатку в Гродно, працюючи музикантом у військовому оркестрі. Після повернення в рідний Дрогобич грав в оркестрі міського кінотеатру та в ресторані. Одночасно почав викладати в музичному ліцеї, де пропрацював до самої пенсії. Й надалі мешкає в Дрогобичі.

Цікаві факти:____________________

Цікавим є і те, що пана Альфреда називають останнім з Могікан, або "останній єврей Галичини".

Джерела:_______________________________

  1.  Альфред Шраер // Polacy na Wschodzie

Посилання: _____________________________

Дописати коментар

0 Коментарі