Глібкевич Василь

"Святий Миколай", 1758р.


Василь Глібкевич (?-1772) – дрог. маляр-священик, пер. пол. 18 ст., син дрог. свящ. Церкви Чесного Хреста. У 1737 обійняв парафію по смерті батька. Проживав на Завіжному передмісті неподалік церкви. Глібкевич малював наприкінці XVI –у XVII ст.


Є згадка про смерть священика у церковному поминальнику (церковна метрика або братська книга, де вказуються дати смерті і народження, тощо). Переважно пишуть так: енного числа преставився раб Божий такий-то. Про Глібкевича ж з дуже великою любов’ю написали: «О такій-то годині помер отець Василь. Він, певно, вже біля Бога. Він, певно, вже на небі».
«Священик малював чудотворні ікони. Про це свідчить той факт, що ікони в срібних шатах і короновані золотом. Визнання ікони чудотворною – це цілий ритуал, якого необхідно дотримуватися на всіх етапах. Мають бути свідчення, що від ікони є чуда. Священик має їх зафіксувати. То підтверджують свідки з церковної громади. Подають в єпархію, єпископ ще вище по ієрархії, вирішують коронувати, приїжджає багато священників і сам єпископ. Тоді в церкві коронують чудотворну ікону. Набивають шати, освячують».
 Сам священик, судячи зі спогадів про нього, був просто неперевершеним. Мистецтвознавець Левко Скоп розповідає:
 «Грамотний, хуліганистий був. Про нього багато лишилось дуже цікавих спогадів. Приїхала якось дієцизіальна комісія, вони робили по церквах ревізії: яка ситуація, як править священик, що про нього говорять люди, які образи, що і де. Як зараз їздять, так і колись їздили – чекали, що їх зустрінуть, накриють стола, вони собі добре погостяться і напишуть, як все в церкві файно. А він що зробив? (сміється) Приїхала комісія, а він їх просто виставив. Комісія написала скаргу, що такий-то священик, який має таку поважну славу, а сам у поганій хаті живе».
Джерела: ___________________________________

  1. Чудеса і чудасії дрогобицьких дерев’яних церков
  2.  
 

Дописати коментар

0 Коментарі