«Взуте мистецтво»


«Взуте мистецтво»Sztuka w butach») – дрогобицька всеукраїнська нестандартна мистецька виставка у формі інсталяції, яка відбулася 25-26 лютого у Дрогобичі в Центрі молоді, під акомпанемент живої музики. Організовуваний захід групою творчої молоді (ГТМ) «Youngsoul» за сприяння комісії у справах молоді СДЄ УГКЦ і за благословення о. Олега Кекоша.

Назва/задум:
Цікава назва заходу пояснюється з дії, адже усі твори мистецтва поклали на 60 стільців, які, у свою чергу, обули передніми ніжками в різноманітне взуття. Останнє символізує, що людина має «обути» свій талант, адже без нього люди босі, а творчість завжди є рятунком. Креативом відзначилося й оформлення залу, де над відвідувачами звисала павутина, з якої, у свою чергу висіли «павуками» фотороботи. В центрі залу розмістили п’ятиметрове творче дерево, від якого символічно відходили до кожного стільчика по корінню. Тим самим автори виставки заклали символізм об’єднаного мистецтва. Цей нестандартний підхід оцінили відвідувачі. Ще однією родзинкою виставки було створення із 50 офісних крісел арки закоханих та створений квітковий букет із цигарок, де листя було у формі губ із тими же цигарками, із підписаним закликом «Людино, бережи своє природу». 
     Відмінністю від інших подібних заходів було й те, що кожен мав доступ до робіт авторів, і поціновувачі прекрасного не лише бачили, а й мали можливість тримали в руках мистецтво створене молоддю.
     Якщо мистецтво творять молоді люди, то будьмо певні в це майбутнє, яке має натхнення до свого творчого розвитку.

Унікальність творчого заходу:
    
Сучасне молодіжне мистецтво було представлене молодими авторами віком від 2 до 25 років із різних сіл та міст Дрогобицького краю, м. Одеси, с. Велимчого (Волинська обл.), м. Косів (Франківщина), м. Черкас, м. Миколаєва  тощо. Загалом було представлено на виставці 26 мистців і чотири мистецькі центри. Виставка представляла  не лише живопис, а також графіку, макетобудування, графіті на плакаті, інсталяцію, глиняні вироби вихованців Школи мистецтв м. Трускавця, ручні вироби із бісеру дітей із центру «Дивовижні долоні» («Карітас») м. Дрогобич. Малюнки дошкільнят були представлені Палацом дитячої та юнацької творчості м. Дрогобич. Чудові картини вихованців Федіва М.Й. і Сікори О.Л. були представлені Дрогобицькою художньою школою.
      Частиною виставки був показ мод від «Театру мод» (Дрогобицького палацу творчості), який під керівництвом п. Світлани Бульбах зробив дефіле авторського одягу із нестандартного матеріалу – целофанових кульків.

Арт-керівники:

Олег Стецюк (арт-координатор)
Любов Сьорак (арт-керівник)
Василь Яворський (арт-керівник)
Андрій Лоїш (технічний керівник).

Підсумки/скандали:
     
Учасниками заходу мали ще бути і один із факультетів Дрогобицького вишу. Але враховуючи попередній скандал творчої виставки у Києво-Могилянці пов’язаний із порно, Дрогобицький виш проігнорував виставку, яку підтримала УГКЦ. Один із викладачів був навіть проти її проведення. Вся суть виявилася у назві, яка на думку цього ж «викладавци» несе «збоченську суть» і прирівняв у телефонній розмові назву заходу до «трахнутого мистецтва». 

Виставку зняло для історії місцеве телебачення «Алсет». Її відвідали, як і самі автори дотичні до виставки, так і «бізнес»- інтелігенція з Дрогобича, Трускавця, духовні керівники краю, молодіжні лідери. Виставка несла у своїй кінцевості благодійницьку функцію і провела збір коштів. 

Дописати коментар

0 Коментарі