Дрогобиччина (Дрогобицький край)


Дрогобиччина (Дрогобицький край) історично сформований регіон, частина Бойківщини та Перемишлянської землі, яка виходить за межі сучасного Дрогобицького району. Межує із історичними теренами – Самбірщиною, Турківщиною, Стрийщиною та Сколівщиою, які сформували периферійні території віддалені від центру краю. 
 
Населення послуговується до сьогодні бойківським діалектом, який частково формував мовне середовище міст регіону та його специфіку. За свою довгу історію національний склад був майже цілком українським, за винятком 5 німецький поселень сіл-колоній та мішаних польсько-українських сіл і незначним єврейським населенням. Невдовзі, бл кін.ХІХ ст. виникло порівняння, що міста краю є островами польськості чи єврейськості в українському морі, яким був сам регіон.
За часів іноземних окупацій Дрогобиччина стала місцем активної партизанської боротьби членів ОУН-УПА, «Армії Крайової» та початкової підпільної діяльності комуністичних угрупувань. Цінність краю для кожного завойовника була в тому, що він міг забезпечити свої стратегічні запаси у паливі. Тому, під час бойових дій нафтові і газові родовища були життєво необхідними, щоб їх захищати, як особливий об’єкт. 

За однією із неперевірених версій саму Дрогобицьку область, створену на основі Дрогобицького краю, було організовано з огляду на активну партизанську діяльність ОУН-УПА. Для знищення якої необхідним було перенесення центральних обласних (каральних) органів до Дрогобича. Також побутує версія щодо принципу формування самого Дрогобицького р-ну, який сформувала радянська влада, як і інші, де врахували час і відстань. Тобто від центру краю вона мала становити бл. 30 хв. Що створювало злагоджену систему інформування за будь-яких умов (таких як природній катаклізмів, доставки важко хворого до шпиталю тощо). 

Найвідомішою дефініцією є «Дрогобиччина – земля Івана Франка», що стала назвою серії чотирьох краєзнавчих книг. 

Часом, в сучасному розумінні, Дрогобиччина є терміном на позначення території без міст краю, на основі призвичаєння терміну «Дрогобицький район», що є територією сільських громад.

Дописати коментар

0 Коментарі