Юденрат (Дрогобич)/Drohobych (Drohobycz) Judenrat


Дрогобич, неподалік юденрату
Юденрат (Дрогобич) – єврейське самоуправління (єврейська рада) під час німецької окупації, яку в Дрогобичі створили нацисти 22 червня 1941 року. Приміщення самоуправління збереглося до тепер на теперішній вул. Т.Шевченка біля парку Бандери.

Головним завданням юденрату було стежити за дотриманням указів і розпоряджень влади як в місті, так в його околицях. Також юденрат займався збором контрибуції з допомогою «єврейської поліції порядку». Для Дрогобича вона складала – 500 тис. рублів. На базі самоуправління було створено відділення праці – «арбайтсамт», які формував і постачав робочу силу для потреб німецькій адміністрації Дрогобича.


До 1-шо складу юденрату в Дрогобичі увійшли: д-р Гайнріх Бараль,  Ійохим Бодіан, Йосиф Фішер, Бернард Грінхут, Зеліг Ліберман, Абрам Лямпенфельд. Головою юденрату став д-р Яків Розенблат. Усіх членів першого юденрату вивезено до концентраційних таборів чи розстріляно на місці.


До складу 2-го (?) юденрату літом 1942 року увійшли: д-р Йосиф Боргман, д-р Моріц Грінгаут, Конрад Кавалек, Герман Кроніш, Авраам Крігель. Головою став – д-р Яків Герстенфельд (52 роки).   

Також нам ще відо такеи ім'я, як особа Мацка Рурберґа. Він був заступником керівника дрогобицького Юденрату. Йому вдалося разом із цілою своєю родиною втекти до Варшави.


Джерело:

  1. Хонигсман Я. 600 лет и два года (история евреев Дрогобыча и Борислава)  — Львов, 1997. - С.48.
  2. Малґожата Кітовська-Лисяк. Альфред Шраєр і Абрахам Шварц розказують про смерть Бруно Шульца // Україна Модерна. // http://uamoderna.com/md/170