Меморіал жертв фашизму (Дрогобич)

Меморіал жертв фашизму – складається із стіни і "скорботної матері" із піднятою рукою; відкритий 1974 (1976) року на вулиці Ковальській (Дрогобич) на місці колишнього будинку, частина збереженої стіни якого стала частиною меморіалу. Меморіал також мав Вічний вогонь (на сьогодні не існує), який був окремо збудований на куті вулиць Івана Франка і Самбірської.
                                            
Скорботна, чорна від горя постать Матері просить жестом зупинитись перехожих біля стіни будинку, під якою гітлерівці розстріляли десятки українських патріотів. Вічний вогонь, що був поруч  — символ пам'яті живих про полеглих у борні з гітлерівськими загарбниками. На мармуровій таблиці біля меморіалу був надпись:

"Зупинись, перехожий!
Тут востаннє ми бачили небо.
Уклонись, перехожий!
Ми вмирали за щастя для тебе.
Щоб ніколи фашизм не підняв голови —
Віднайди його в зародку,
задуши, розчави.
Стій за мир на планеті відважно, залізно,
щоб цвіла
наша славна
Радянська Вітчизна".

Цікаві відомості__________________________

Ще до сьогодні місце, де розташований меморіал, носило маловживану назву  "жаби". Жителі стверджують, що на даному місці знаходився фонтан із жабами (достовірність не підтверджено). 
Позад пам’ятника Скорботної матері із піднятою рукою колись розташовувався магазин м’яса, а збоку крамниця риби (де є «Стожари»). З цього приводу в радянські часи побутував жарт: «Стій і чекай! М’яса немає, є риба!».

Джерело______________________________
  1. Дрогобыч // История городов и сел
  2. Радянська епоха Дрогобича (фото) // Drohobyczer ZEITUNG
  3. Вулицями старого Дрогобича // Дрогобицька правда
  4. Кусень Парижа у Дрогобичі // Трускавецький вісник

Дописати коментар

0 Коментарі