Михайло Шалата (біографія)

Михайло Йосипович Шалата (нар. 3 квітня 1937 р. в с.Бертешів, Жидачівський р-н, Львів.обл.) - громадський діяч, краєзнавець, письменник, критик, педагог, кандидат філологічних наук, шашкевичезнавець, проф.Дрогобицького у-ту, Почесний громадянин Дрогобича,  член Національної спілки письменників України, літературознавець, перший заступнико голови Дрогобицької філії і член Президії Львівської обласної організації Товариства зв’язків з українцями за межами України, депутат Дрогобицької міської ради І демократичного скликання, голова Дрогобицької "Просвіти" (1995), .  За заслуги перед Україною нагороджений орденами «За трудову доблесть», "Будівничий України" і "За заслуги ІІІ ступеня".

Сім'я______________________________

Народився в селянській. Батько Йосип Шалата (1915-1998), мати Ганна (1909-1987).

Освіта_____________________________

У 1957р. М.Шалата вступив до Львівського педагогічного інституту на філологічний факультет. На початку 1960р. Львівський і Дрогобицький педінститути об’єднали в один – Дрогобицький державний педагогічний інститут ім. Івана Франка. Переїхавши в Дрогобич, М.Шалата залишився в цьому місті, де й мешкає понині.

Творчість__________________________

Автор збірок поезій «Зоряне переджнив’я», «Із плину літ», «Великдень», «Копа», «Грабина», «Рік», «Ім’я Шашкевича»; збірки для дітей «Вітусина книжка»; літературознавчих монографій «Маркіян Шашкевич», «Юрій Федькович»; книги статей «Година для праці настала»; книжок нарисів «Дрогобич», «Місто в підгір’ї Карпат», «Юрій Дрогобич і його доба», «З Шевченком – у нове тисячоліття».

Джерела___________________________

Дописати коментар

1 Коментарі

  1. Золота людина!!! Людина з великої букви! Інтелігент! Геній!!! Довгих років життя вам, Михайле Йосиповичу!

    ВідповістиВидалити